Nyelvi Kedvcsináló

Nyelvi Kedvcsináló

Kell-e a 21. században idegen nyelvet tanulni?

2018. november 30. - szövegközpont
Segíti-e az életedet a nyelvtudás?
Tartalmasabb lesz-e az életed, ha nyelvet tanulsz?

 

Nem titok, a nyelvtanulás egy brutálisan hasznos és klassz dolog!

A tudósok - és nemcsak a britek - kimutatták, hogy a nyelvtanulás növeli az agy méretét. A nyelvtanulás számos dolgot fejleszt, olyat is, amire első körben nem is gondolnál. Miközben szavakat tanulsz, ragozást, igeidőket és egyéb nyelvtani nyalánkságokat töltesz a fejedbe számos funkciót táááááágítasz a koponyádban.

Talán nem is gondoltál rá, de fejleszti a mentális képességeket, mint például növeli a memóriád kapacitását, beindítja a kreativitásodat, nagyobb sebességre vált a gyorsaságod, sőt a figyelmedet is megtanulod jobban fókuszálni.

A kutatások során elképesztő dolgok kerültek már felszínre.

2_-cikk.jpg

Ok, ez mind szép és jó, mondhatod most, de neked semmi szükséged a nyelvtudásra, mert

a suliban is utáltad a nyelvórákat;

elvagy e nélkül is a munkahelyeden;

mindig ott van kéznél a Google fordító

pár év és nyugdíjas leszel, minek ez már

No, akkor nézzük konkrétabban.

A nyelvtanítási rendszer a közoktatásban nem túl fényes, ezt el kell ismerni. Az, hogy ez miért van és kinek a hibája, inkább hagyjuk most. Az is lehet, hogy bónuszként kifogtál egy nem túl izgi nyelvtanárt a maga hagyományos módszereivel, a nyelvlaborról pedig azt sem tudod eszik-e vagy isszák.

Elcseszték a nyelvi motivációdat, ez valószínű. A helyzet viszont nem reménytelen.

Ugye jó lenne, ha megértenéd a kedvenc dalodat eredeti nyelven? Ugye jó lenne, ha értenéd mit beszélnek az akármilyen nyelvű kedvenc videó játékodban? Ugye jó lenne, ha nyáron Horvátországban tudnál beszélni azzal a helyes sráccal/csajjal a tengerparton?

Ne keresd a kifogásokat és nyavalygást, kezdj el nyelvet tanulni most!

Persze, az is lehet, hogy Te már a dolgos munkanapokat éled. Minek is a nyelvtudás, ha csak Józsi és Béla jön be az irodába, itt mindenki magyarul beszél.

Aztán egy napon mégis delegáció érkezik és csak külföldiül beszélnek. Ó, a fenébe, de jó is lenne megszólalni! Villoghatnál mint a helyi nyelvzseni! A pláne pedig az, hogy egy hónap múlva repülhetsz a géppel Londonba egy cserevizitre. Te pedig érzed, hogy a no english miatt már a reptéren bepánikolsz.

Ne keresd a kifogásokat és a nyavalygást, kezdj el nyelvet tanulni most!

A Google mindig a barátunk. Hm, igen. Majdnem mindig. A nyelvtanulásban ez sajnos sokszor nem igaz és ezért Te válsz nevetségessé. Vegyünk egy konkrét példát. Kérjél tőle a fordítóban két aperolt, és tádám.... németül két almát kapsz majd érte. Hát nem édes!

Bízz inkább a saját tudásodban, de dolgozz is meg érte!

Ne keresd a kifogásokat és a nyavalygást, kezdj el nyelvet tanulni most!

Ó, hát öreg vagyok én már a nyelvtanuláshoz. Felmerült benned ez a  mondat, mert már 35+ vagy netán annál is magasabb az életkorod? Azt tanácsolom, gondold végig milyen pozitív hatásai lesznek, ha legalább középfokon elsajátítasz egy nyelvet. Esetleg megismerkedsz új emberekkel? Esetleg nyitottabb leszel a világra? Esetleg nem érzed magad olyan elveszettnek egy külföldi utazás során? Képzeld el, hogy a fránya tudósok azt is felfedezték, hogy azok az emberek, akik több nyelvet is beszélnek, jóval később részesülnek az Alzheimer kór örömeiben. Az elbutulás jó ideig nem veszélyezteti őket. 

Téged sem fog, ha elkezded végre.

Ne keresd a kifogásokat és a nyavalygást, kezdj el nyelvet tanulni most!

 

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvikedvcsinalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914406190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2018.12.02. 09:39:22

"Kérjél tőle a fordítóban két aperolt"

Őszintén szólva az elmúlt 50 évben nem igazából találkoztam az aperol szóval magyarban sem, de a gugli barátunk megmutatta hogy valami italféle.

ekat 2018.12.02. 17:02:51

@midnight coder: Pedig elég régen beszivárgott Olaszországból az Aperol Spritz. :) ekat, 54
süti beállítások módosítása