Nyelvi Kedvcsináló

Nyelvi Kedvcsináló

Hogyan építsd be a nyelvtanulást a mindennapjaidba

2019. január 14. - szövegközpont

3 tipp, hogyan emeld a nyelvtudásod szintjét 2019-ben

Január 14. Ezt mutatja a naptár, ha ma rápillantok. Pontosan 14 nappal vagyunk az újévi koccintás után. Fogadalmak sokasága kerül hamarosan a süllyesztőbe vagy kezd el üstökösként szárnyalni. A Te fogadkozásaid melyik úton járnak?

Szilveszter éjjelén a pezsgőspoharam koccanásánál én egy ideje azt fogadom meg, hogy nem fogadok meg semmi rendkívülit. - Na jóó, kevesebb csokoládét fogok enni.- Azt mondom magamnak: csak így tovább! Néhány éve elhatároztam, hogy hűséges és kitartó leszek a saját céljaimhoz legyen az táplálkozás, elegendő alvás vagy tanulás. Vannak céljaim, nem tagadom!

Abban hiszek, hogy a rendszeres és mindennapi tevékenységek határozzák meg az életünk minőségét és annak folyását. Vannak, akik azt mondják az új szokások kialakításához minimum 21 nap kell. 21 napon keresztül kell tenni a céljainkért minden egyes nap! Én még azt is mondom, ha ez az idő letelt, akkor pedig elölről kell kezdeni az egészet. A puskád legyen a célon, ez egy Never ending story avagy eine unendliche Geschichte azaz végtelen történet!

e7141cbaf9b3eaca2069edb847011c89_1.jpg

Hogy jön ide a nyelvtanulás?

Egy bizonyos listán a nyelvtanulásra vonatkozó újévi eskük az előkelő 6. helyen szerepelnek. Ez egy igazán örvendetes hír, mert azt jelenti, az emberek nyitottak a nyelvtanulásra. A bökkenő pusztán az, hogy hamar tovaszáll a lelkesedésük. Miért? Azért, mert ez egy energiaigényes tevékenység.

Hogyan válhatsz Te mégis sikeres nyelvtanulóvá?

3 tartós sikert eredményező szokás, amit be kell építened a napjaidba függetlenül attól, hogy éppen aktívan tanulsz-e egy nyelvet - a mazochisták egyszerre többet - vagy csak nem szeretnéd, ha a korábbi erőfeszítéseid csúnyán ködbe vesznének.

      1.Tanulj minden nap új szavakat

Tűz ki lassabb, de tartós célokat! Ha minden nap csak 2 új szót tanulsz meg, az egy évben összesen 730 új szó. Good job! Ezt a mennyiséget ráadásul napi öt perc alatt elsajátíthatod. Írj le az új szavakkal néhány mondatot vagy képezz velük mondatokat hangosan. Az sem baj, ha közben éppen mosogatsz vagy akár a párodhoz is beszélhetsz az adott nyelven. Legalább rá is ragad valami. :)

     2. Acélozd a füledet a youtube-on

Youtube az ingyenes lehetőségek tárháza. Nézz meg minden nap 10-15 perces filmrészletet vagy beszélgetést esetleg TED előadást.* Tedd ezt azért, hogy szoktasd a füled az idegen -eredeti- nyelvi hangzáshoz azért, hogy fejleszd vagy szinten tartsd a tudásodat. Ha még nincs a tudásod középfokú szinten, azt javaslom felirattal nézd ezeket az anyagokat.

* A TED előadások olyan "műsorok", ahol max. 18 percben terjesztésre érdemes és figyelemre méltó témákat (technológia, szórakozás, dizájn) hallgathatsz meg különböző előadóktól. A TED jelszava "ideas worth spreading".

 

   3. Fald az olvasmányos könyveket

No nem kell rögtön a Háború és békére gondolni. Válassz a Te nyelvi szintednek megfelelő vagy annál az agyadat egy fokkal jobban izzasztó olvasmányt. Ez lehet akár újságcikk, mesekönyv vagy regény. Szuper lehetőség erre az angolul tanulóknak az Oxford Bookworms sorozat könnyített olvasmányai. Ezek eredeti szépirodalmi művek és krimik egyszerűsített nyelvi átdolgozásai kezdőtől a haladó szintig. Zseniálisak! Persze más nyelveken is találsz hasonló, egyszerűsített szövegű olvasmányokat.

+ 1 tipp

Ha kezdő nyelvtanuló vagy, ne tanulj teljesen egyedül! A legnagyobb hátrány, ha magadban kínlódsz az idegen szavakkal, érthetetlen ragozással és kiejtéssel. A kezdetek kezdetén mindenképpen keress egy kiscsoportos nyelvtanfolyamot vagy egy magántanárt. Ott megkapod a kezdő támogatást és aztán magabiztosabban veszed az akadályokat.

Hajra 2019!

Adj napi fél órát az életedből és rájössz mekkora nyelvzseni is vagy TE!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvikedvcsinalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4114561540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása