Nyelvi Kedvcsináló

Nyelvi Kedvcsináló

3 filmsztár, akiknek a nyelvtudásáról eddig dunsztom sem volt

2018. december 06. - szövegközpont

Szerinted miért beszél egy a fél világon ismert hollywoodi sztár az angolon kívül más nyelven is?

Hm? Jöhetnek a tippek!

3 illusztris név és 3 különböző motiváció.

Legyen hölgyeké az elsőbbség.

Adott egy ízig-vérig amerikai színésznő Sandra Bullock, - például a Féktelenül sztárja - akiről nem feltételeztem volna, hogy idegen nyelven is meg tud szólalni. Aztán véletlenül belebotlottam egy youtube videóba egy németországi díjkiosztóról, ahol ez a beépített szépség olyan klasszul beszél németül, hogy majd leesett az állam.

Okay she made maybe tiny mistakes, aber was zählt das.

Elkezdtem utánanézni, milyen titok rejtőzik a háttérben. Nos, a színésznő az anyatejjel szívta magába a német nyelvet, hiszen édesanyja német operaénekesnő volt. Sandra a gyermekkorában gyakran vakációzott Nürnbergben és annak környékén. Sőt, az is kiderült, hogy német állampolgársággal is rendelkezik.

Könnyű így, mondják ezt most sokan. Gondolj viszont bele, milyen sokan születnek hasonló lehetőségekkel. Hányan élnek hosszú évekig külföldön, mégsem tanulják meg jól a nyelvet? Hány embernek van a világon más anyanyelvű házastársa, mégsem törekszik a nyelv szép elsajátítására? Hányan hagyják ki ezt a ziccert lustaságból?

Respect! Sandra Bullock, mert bár egy totál más nyelvi környezetben éli a felnőtt életét, mégis megőrizte és ápolja ezt a kincset.

 

Második példaképem egy sármos Oscar-díjas férfi, Colin Firth alias Mark Darcy.

Colin Firth szerelmes típusnak tűnik és nem csupán a filmvásznon. A színészt Ámor olasz nyila találta el, amikor megismerkedett feleségével Liviaval. Az olaszok kötődése a családhoz központi jelentőséggel bír, naná ez azzal is jár, hogy egy nyelven beszélnek. A színész felnőtt fejjel tanulta meg a romantika csodálatos nyelvét, hogy ezzel is közelebb kerüljön a szerelme családjához.

Bár Colin Firth nem kifejezett olaszos vehemenciával, hanem inkább komótosan és némi nyelvtani kuszasággal beszéli a nyelvet, ez cseppet sem von le az ő nagyszerű nyelvi teljesítményéből. Szerintem bőven megérdemel egy vállveregetést, hogy felnőttként megtanult folyékonyan egy csodálatos hangzású, de valljuk be, nem annyira könnyű idegen nyelvet. - Én már a gerundio semplice-től befonom a hajam. -

 

Elérkeztünk ahhoz a hírességhez, aki a legnagyobb kakukktojás számomra.                                                      Igen, ő egy Marvel szereplő, aki nem más mint Tom Hiddleston vagyis Loki a Bosszúállok című szuperhős-fantasyből.

Ő aztán egy igazi multilingual! Már az is elképesztő teljesítmény, hogy a színész a Cambridge-i Egyetemen tanult, amelynek padjait korábban Newton, Szent-Györgyi Albert vagy éppen Károly herceg koptatta. Fantasztikus! Kapaszkodj meg, mert a lényeg csak most jön: Tom 9 azaz kilenc nyelven beszél! Leestél a székről? Hát én is.

Mi vesz rá valakit, egy angol színészt, hogy megtanuljon franciául, spanyolul, olaszul, görögül, oroszul, latinul, németül, koreaiul és kicsit kínaiul???A válasz nem annyira bonyolult. Loki azaz Tom egy rendkívül okos ember, aki kimondottan érdeklődik a különböző kultúrák iránt, ezért megtanult néhány nyelvet. Akarom mondani többet mint néhányat. Számára hatalmas élmény és öröm, hogy a világjáró filmbemutatókon a rajongóival találkozhat és igyekszik mindenkivel a saját anyanyelvén kommunikálni. Fontosnak tartja a közvetlen emberi kapcsolatokat, teszi mindezt alázattal és szerénységgel.

Engem ezzel mindenesetre megvett!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvikedvcsinalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714443660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása